Suomen kielen oppiminen onnistumisien kautta

Olen ollut tiiviisti tekemisessä muutaman viimeisen vuoden aikana sekä ulkosuomalaisten että Suomeen maahanmuuttaneiden oppilaiden kanssa. Huomioni kohdistuu usein siihen, mikä ja mitkä asiat motivoivat oppilaitani opettaessani heille suomen kieltä. Kannustan usein oppilaitani käyttämään rohkeasti suomen kieltä ja keskustelemaan toistensa kanssa suomen kielen oppitunneillani. Suurimmaksi motivaattoriksi olen havainnut sen, kun oppilaat ymmärtävät toisiaan ja hymyssä suin kokevat onnistumisen tunteen. Tämän voi tuoda ihan vain esimerkiksi yksittäisin tärkeän suomen kielen perussanan osaaminen, kokonaisen virkkeen hallitseminen tai se, että oppilas osaa perusteellisemmin kertoa itsestään, tuntemuksistaan ja haluamastaan aiheesta.

Suomen kielen tukiopetustunneillani pyrin usein visualisoimaan asioita, joita opetan. Käytän paljon kuvia, ajatuskarttoja ja elekieltä opetuksessani. On merkityksellistä, että oppilaat pystyvät käyttämään kuvallista materiaalia oppimisensa tukena. Oppitunneillani keskustelutehtäviä varten annan oppilailleni keskustelun tueksi esimerkiksi kuvakortit, ajatuskartan tai tukivirkelistan kuvineen keskusteltavaan aiheeseen liittyen. Lisäksi rohkaisen heitä kysymään toinen toisiltaan tai minulta opettajalta, jos joku sana tai virke on vieras; ” Mikä tämä asia on suomen kielellä?”.

Suomen kielen tukiopetustuntien jälkeen annan oppilailleni kotitehtävän, joka sisältää melkein aina keskustelu- ja puheharjoituksia. Pyydän myös usein oppilaitani/oppilaideni vanhempia sijoittamaan oppilaani kotiympäristöön sanoja ja virkkeitä näkyville, jotta he saavat perusarjessa visuaalista toistoa suomen kielelle, jota he tarvitsevat perusarjessaan. Esimerkkejä tällaisista virkkeistä vaikkapa keittiössä voivat olla: ”Minulla on nälkä.”, ”Saisinko vettä, kiitos.” ja ”Kiitos ruuasta.”. Olen huomannut, että tällaiset tukimateriaalit auttavat oppilaita käyttämään jatkossa herkemmin sanoja, joita he ovat toiston ja visualisen tuen kautta oppineet. Onnistumisen kokemukset tulevat juuri tästä varmuudesta; ”Hei minä osaan tämän sanan/virkkeen!”. 

Kannustavan palautteen merkitys onnistumisista on valtava. Yhteiset aplodit opiskelutovereilta, opettajan kannustavat sanat, hauskat fanfaari-merkkiäänet onnistumisten jälkeen ovat asioita, joita jokainen meistä tarvitsee, kun oppi on mennyt perille. Tästä palkintona on lisäksi se, että oppilaat odottavat oppivansa lisää ja ilmaisevat itseään uudella rohkeudella.

Lämpimästi tervetuloa suomen kielen tukiopetustunneilleni oppimaan ja onnistumaan!